Logo nepal

Help ons NEPAL helpen

Stichting Nepal Sambandha, IBAN nummer: NL27RABO0369065557 o.v.v. aardbeving.

(november 2015: stand ontvangen bedrag 20.000 €)

Nepal, Januari 2016.

Beste giftgever en andere geïnteresseerden. Graag willen we u door middel van deze update op de hoogte stellen van de stand van zaken in onze dorpen en werkgebieden in Nepal. Annette, bestuurslid van de Stichting Nepal Sambandha is sinds half november 2015 weer in Nepal. In 2015 hebben we meer dan 20.000 Euro gedoneerd gekregen voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal. Onze contactpersonen stemmen af met de plaatselijke bevolking en onderhouden zeer regelmatig contact met Annette, life in Nepal, via skype of telefoon. Helaas kunnen we jullie niet heel veel positiefs melden over de situatie in Nepal nu, 9 maanden na de aardbevingen. Samen met de lokale contactpersonen zijn we bezig in onze werkgebieden de dorpers zoveel mogelijk ondersteuning te bieden, zodat de bevolking de koude winter goed door kan komen: Door middel van geitenprojecten, extra ondersteuning van studenten zodat ze de studie af kunnen maken, herstel watervoorzieningen, verstrekken van mutsen, het draaiende houden van de tijdelijke kraamkliniek, ondersteuning van een dakloos gezin door het sponsoren van naailessen van een dochter, verstrekken van bouwmateriaal voor tijdelijke scholen enzovoort, enzovoort.

Geiten en twee mutsen per gezin werden er op 9 januari verstrekt aan 12 “dakloze” families in Budanilkantha. Helaas heeft Nepal er sinds september 2015 een ernstig extra probleem bij gekregen. Er is na jaren eindelijk een nieuwe grondwet vastgesteld, maar met deze nieuwe grondwet hebben heel veel Nepalesen in de zuidelijke provincies en India veel moeite. Het gevolg is dat er al maanden een grensblokkade is aan de Indiase grens. Veel belangrijke levensmiddelen en goederen kunnen Nepal al sinds maanden niet in. Waardoor allerlei tekorten zijn ontstaan: weinig benzine, geen gascilinders meer te krijgen, de prijzen van voedingsmiddelen rijzen de pan uit of zijn niet meer te krijgen. Er is een levendige zwarte handel ontstaan in van alles. De wat beter bedeelde Nepalesen kunnen zich nog wel een beetje redden, maar voor de gewone Nepalees is de situatie op dit moment schrijnend. De overheid doet binnen de Nepalese context wat het kan, maar dat zet nog niet veel zoden aan de dijk. Sinds 8 januari is er een meerjarenplan klaar voor de wederopbouw van Nepal. Scholen moeten binnen 3 jaren hersteld of opnieuw gebouwd zijn en vanaf 25 april 2016, een jaar na de eerste aardbeving, kan de particulier beginnen met het herstel of herbouw van de eigen woning. De overheid is dan ook van plan om per verwoeste woning een financiële bijdrage te vertrekken. Daar zijn dan wel voorwaarden aan verbonden, waaraan de Nepalees bijna niet kan voldoen. Velen zijn het wachten nu al beu en zijn zelf begonnen met lokale bouwmaterialen hun huis weer op te bouwen. Het werd op veel plekken te koud in de tijdelijke woningen, zodat men wel moest starten met de herbouw.

Deze tijdelijke woningen zien er prachtig uit, maar bestaan uit een dun stukje golfplaat, waarin men het in de winter niet warm kan houden. Het gevolg van de huidige situatie is: Dat de wederopbouw zo goed als niet op gang komt en prijzen van (bouw)materialen en levensmiddelen meer dan verdubbelen. Door het tekort aan brandstof er nog minder elektriciteit is dan normaal in de winter, waardoor de wateraanvoer ook nog weer verminderd. Het lijkt een vicieuze neerwaartse spiraal waarvan het eind nog lang niet in zicht is. Er wordt nog steeds overlegd door Nepal met India over de huidige situatie en zo nu en dan lijkt het er op dat er een oplossing komt. Maar helaas, er zit nog steeds geen vooruitgang in. Gesprekspartners van de overheid komen niet opdagen bij besprekingen. Deze situatie duurt nu al vanaf september 2015. De Nepalese bevolking zelf vind deze situatie nog schokkender dan de aardbevingen. De aardbevingen waren een natuurlijke vijand, maar deze situatie wordt veroorzaakt door onze eigen overheid ………. Jammer genoeg geen positief beeld van de huidige situatie in Nepal. De Nepalesen geven nog niet op en strijden door, daarbij hebben ze uw hulp nog steeds nodig. Onze stichting heeft geen strijkstok en zorgt ervoor dat uw bijdrage rechtstreeks bij de mensen terecht komt die het heel hard nodig hebben. We willen u graag hartelijke bedanken voor uw financiële bijdrage in 2015 na de aardbevingen, zodat de inwoners van Nepal kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Helaas heeft Nepal heeft uw hulp nog steeds erg nodig. Nepalezen zijn nog steeds optimistisch en werken zelf hard aan de wederopbouw. Wij willen daar de gewone Nepalees met uw steun graag bij blijven helpen.

Toelichting *:

*1. NRO = Nepal Reliance organisation, Reecha is de coördinator van deze Nepalese organisatie. De stichting Nepal Sambandha organiseert al jaren geitenprojecten in samenwerking met de NRO. De NRO werkt in verschillende arme dorpen in Nepal.

*2. Reecha is coördinator van de NRO. Zij is de coördinator in Nepal van al onze geitenprojecten.

*3. Ganga is onze contactpersoon in het dorp Chamrangbesi, district Kavre.

*4. Chini Maya is onze contactpersoon in het dorp Bhardeo, district Lalitpur.

*5. Dhiraj is onze contactpersoon in het dorp Dadhikot, district Bhaktapur. In het huis van zijn familie woont Annette wanneer ze in Nepal is. Wanneer Annette in Nederland is zorgt Dhiraj voor de contacten met onze contactpersonen in de dorpen in Nepal.

*6. Noodvoedselpakket/reliefpakket, bestaat uit rijst, linzen, biscuitjes, beaten rijst, noodles, zeep, olie, zout, thee, suiker.

*7. Annette is ongeveer 5 maanden per jaar in Nepal. Daar coördineert ze de projecten van de stichting Nepal Sambandha. 1 geit: plm. 40 Euro. (4.000 rps). 1 assorti (groente)zaden: plm. 5 euro. (500 rps). 1 set school material: plm. 5 Euro. (500 rps). 1 community toilet: plm. 400 Euro. (40.000 rps). Reparatie van de watervoorziening: plm. 250-500 Euro. (25.000-50.000 rps).

lees hier het bericht van 8 juli 2015